Přihlásit | Registrovat
Je fanoušek míň než fotbalista či pořadatel aneb zápas v Líšni.
Reporty 24. 8. 2021 21:13

Je fanoušek míň než fotbalista či pořadatel aneb zápas v Líšni.

Je fanoušek míň než fotbalista či pořadatel?

V neděli v dopoledních hodinách 22. srpna se odehrálo v Líšni 5. kolo druhé nejvyšší fotbalové soutěže v České republice. Díky mediálním tlakům „zveličovat události“ a nazývat tak toto utkání jakýmsi derby bylo jasné, že utkání bude svým způsobem pikantní. Minimálně pro novináře nebo pro celou Líšeň. Nakonec „pikantní“ bylo, ale z úplně jiných důvodů.

Zápas vyhrála Zbrojovka 2:1.

Nicméně samotný zápas si hlavně ponese místo výsledku nádech situace ze 78. minuty, kdy dva fanoušci našeho klubu přelezli plot a vydali se směrem doprostřed hřiště. Následovalo několik situací, které dopadly, jak dopadly a my bychom je rádi rozebrali tak, jak to vidí naše sdružení Zbrojováci.

Přemýšleli jsme, jestli je vůbec nutné se k něčemu vyjádřit, jelikož jsme se jako sdružení ničeho nedopustili. Nakonec jsme se rozhodli, že se vyjádříme, jelikož na našich webovkách jasně uvádíme, že hlavní cíle našeho sdružení jsou:

  1. rozšíření fanouškovské obce v Brně a okolí,
  2. zvýšení popularity kopané v regionu,
  3. přispět ke zlepšení pozitivní atmosféry na stadionech,
  4. přispět ke spolupráci mezi fanoušky a klubem.

Čin, který se odehrál v již zmíněné 78. minutě je jasně v rozporu minimálně s bodem 3. Jasné pochybení či porušení tohoto cíle naším sdružením by bylo pouze a jenom tehdy, kdybychom tento čin sami zorganizovali či sami provedli. To ovšem samozřejmě není pravda (v některých diskusích na sociálních sítích se uvádělo, že to bylo celé promyšlené od fanoušků, aby Líšeň šla do oslabení, což je samozřejmě úplný nesmysl). Pokud se někdo rozhodne sám od sebe přelézt plot a vniknout na hřiště, jedná prostě sám za sebe. Vinit z toho všechny fanoušky v sektoru hostí či naše sdružení, je prostě nefér a nepřípustné, jelikož se žádné hromadné výtržnosti neděly.

Co se tedy přesně v oné minutě odehrálo?

V 78. minutě se rozhodl jeden fanoušek Zbrojovky přelézt plot a namířil si to doprostřed hřiště. Vzápětí plot přelezl další fanoušek a vydal se také doprostřed hřiště. První fanoušek nějakou chvílí pobíhá po hřišti a pořadatelům se nedařilo fanouška zastavit. To se nakonec někomu z řad pořadatelů daří a povalí fanouška k zemi. Tím pro něj končí jeho „5 minut slávy“. V tom k místu chycení přibíhá druhý fanoušek, který žduchne do pořadatele, který pacifikuje prvního fanouška. Následně zaujme bojový postoj a kopne do pořadatele. V ten okamžik přibíhá hráč domácího mužstva a fanouškovi nasazuje „kravatu“ a odtahuje ho pryč od pořadatele. Fanoušek se po chvíli z kravaty vymaní a uštědří ránu samotnému hráči Líšně. Jedná se o hráče Jana Silného. Fanoušek následně ze strkanice padá na zem a zpacifikuje ho jiný pořadatel. Více se už nestalo a oba fanoušci byli vyvedení z areálu stadionu pravděpodobně k předání Policii ČR. Do této situace ještě promlouvá hlavní rozhodčí, který dle pravidel nařizuje hráči Silnému červenou kartu a utkání tak pro něj končí. Samotný zápas se nakonec dohrál.

Skoro celá situace je vidět na záznamu České televize – video si můžete pustit v čase 1:39:51 až 1:42:06. Odkaz zde: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10114956110-fotbal/321297371122505-sk-lisen-2019-fc-zbrojovka-brno/

Dokážeme si představit jiné příležitosti, kdy bychom, a dokonce rádi, vběhli na hřiště, ale měly by spíše oslavný charakter. Určitě si všichni vybavíte například vítězný zápas se Spartou Za Lužánkami, kde po skončení utkání na hrací ploše se dle slov komentátorů slavilo, jako kdyby Brno vyhrálo Bundesligu.

Vběhnutí fanoušků na hrací plochu je samozřejmě špatně. To se prostě nemá dít. Když zavřeme „obě oči a otočíme se k tomu zády“, tak první fanoušek svým během hřištěm si pravděpodobně chtěl užít svých 5 minut slávy (zápas se vysílal v televizi). Je to naprostá hloupost, ale takové věci se dějí i při větších zápasech – například finále ligy mistrů.

Odkaz zde: https://isport.blesk.cz/clanek/blesk-sport/364370/vzruseni-ve-finale-odvazna-fanynka-vtrhla-na-hriste-a-odhalila-rozkrok.html

Druhý fanoušek oproti tomu zaujal jiný postoj a svůj běh zakončil boxerskou vložkou, při které napadl pořadatele a následně hráče domácího týmu. A to je prostě úplně přes čáru. Násilí jednoznačně na stadiony nepatří a v žádném případě ho neschvalujeme. Naopak je to přímo v rozporu (jak je uvedenou v úvodu článku) s činností našeho sdružení.

Jelikož rozhodnutí obou fanoušků vběhnout na hrací plochu bylo čistě na jejich vlastní uvážení, rozhodně my jako sdružení žádnou vinu neneseme.

Ještě tentýž den se pro srovnání odehrál ve Francii zápas Nice – Marseille, kde fanoušci házeli pet lahve na hráče u rohového praporku, kterému kolem 75. minuty rupli nervy a naházel pet lahve zpět. Následovala velká rvačka mezi fanoušky a hráči přímo na hrací ploše, kde došlo k několika zraněním v řadách fotbalistů.

Odkaz zde: https://www.idnes.cz/fotbal/zahranici/francie-nice-marseille-derby-potycka-bitka-fanousci-hraci.A210823_001014_fot_zahranici_jic

Rozdíl mezi chováním jednotlivce a skupiny je snad patrný na první pohled.

Co se týče udělení červené karty pro hráče Líšně Jana Silného, byla uvedena zřejmě na základě pravidel hry. Nejsme experty na pravidla fotbalu, ale vzhledem k tomu, že fotbalista se snažil zabránit pokračování útoku fanouška na ležícího pořadatele tím, že fanouška „odtáhne“ pryč nám udělení karty přijde nemorální, i když to přineslo výhodu našemu klubu. O tohle totiž v tomhle případě vůbec nejde. Červenou kartu pro fotbalistu si představujeme za napadení jiného hráče, člena realizačního týmu, pořadatele či fanouška fotbalového zápasu. Ale ve finále řešení tohoto „problému“ se musí zhostit samotný FAČR nebo LFA a asi tohle pravidlo nějak upravit či lépe specifikovat. Červenou kartu bychom za tohle Janu Silnému rozhodně neudělili. A když už se tak stalo, neměl by mít zákaz startu pro příští zápas Líšně.

Tolik asi k celé kauze vběhnutí našich dvou fanoušků na hrací plochu. Tohle téma samozřejmě rezonuje nejen sociálními sítěmi a nelze si nevšimnout jistých reakcí. Nás však nejvíce zaujali tzv. moralisti, že útok fanouška mohl způsobit krvácení do mozku, oslepnutí či propíchnutí vnitřních orgánů pořadatele ležícího na zemi, že by takového fanouška měla řešit rovnou Policie ČR a že by ho měli zavřít až zčerná.

Nás však hrozně zaráží, kde jsou tito moralisté, když se něco stane na druhé straně. Rádi bychom zmínili například zápas na Bohemians, který se hrál v dubnu v roce 2008. Na tento zápas se do Prahy vydalo několik desítek fanoušků našeho klubu, ne všichni však dorazili přímo na stadion. Jeden z autobusů byl zastaven před Prahou a k místu konání zápasu ani nebyl policií puštěn. V autobuse seděla chuligánka našeho klubu a snad je to možná dobře, že na zápas nedorazili. V sektoru se totiž schází „normální“ fanoušci a celý zápas svůj klub hlasitě podporujeme. V sektoru hostů byla přítomna i početná skupina místní sekurity, která aniž by ještě začal zápas již fanoušky slovně urážela pravděpodobně z důvodu vyvolání nějakého konfliktu. Hrozila nám rozřezáním vlajek či fyzickým napadením cestou na toalety až bude fanoušek „mimo oči“. Celý zápas se ale nic nedělo až do samotného konce zápasu. Jedna z našich fanynek odpálila bílou dýmovnici. Což pro sekurity byl onen kýžený signál. Respektive usuzujeme tak z toho, co se v sektoru začalo dít. Sekuriťáci vběhli do místa „dění“ a začali mlátit každého hlava nehlava. Kdo stál opodál, prostě byl napaden. Ženy utíkaly ze sektoru pryč, dokonce někteří lidé se museli i schovat na střeše nějaké „garáže“, která byla hned vedle sektoru hostů, protože sekurity běhala po sektoru a pořád se s někým chtěla rvát. Jenže tak nějak neměli s kým, protože jak jsme psali na začátku tohoto příběhu, naše chuligánka byla policií odstavena před Prahou. Podívejte se sami jak o tomhle psal portál idnes:

Odkaz zde: https://www.idnes.cz/brno/zpravy/cast-fandu-brna-vyrabovala-benzinku-zbytek-kritizuje-zasah-ochranky-v-praze.A080421_113407_brno_dmk

Opravdu doporučujeme se podívat do přiložené fotogalerie, kde uvidíte zakrvácenou zem mezi sedačkami nebo nateklé oko jednoho fanouška či druhého fanouška celého od krve. Nechceme vůbec domýšlet, co by se v sektoru dělo, kdyby tam byli i lidé z odchyceného autobusu. Ti by jistě byli sekuritce minimálně rovnocenným protivníkem a dění v sektoru by asi mělo ještě „silnější říz“.

Tohle je v pořádku pánové moralisti? Nebo zde taky mohli útoky sekuriťáků způsobit vážné zranění fanouškům, kteří zrovna stáli v nesprávnou dobu na nesprávném místě? Byl za tyto útoky někdo odsouzen Policií ČR nebo psalo se o těchto lidech tak jak teď píšete o fanouškovi, který v neděli vběhl na hřiště?

Ano, uznáváme, můžete si říct, že si vymýšlíme, že to zkreslujeme, abychom to nějak obkecali. Fanoušci na stadionech nejsou vždy svatí a vždy bez viny. Rozhodně ale nejsou na vině vždy. Pokud si někdo myslí, že tento příběh je nějak smyšlený nebo upravený tak, aby nás vykreslil jako nějaké obětní beránky, přidáváme sem ještě jeden článek věnovaný tomuto útoku. Přímo v sektoru hostů byl přítomen i fanoušek Zbrojovky a vynikající hokejista Petr Hubáček. Shodou okolností byl přítomen i v neděli na utkání Líšně se Zbrojovkou. Webu idnes poskytl rozhovor o tom, co v sektoru viděl a zažil. Pokud nevěříte nám, Hubasovi věřit budete?

Odkaz zde: https://www.idnes.cz/brno/zpravy/pred-ochrankou-klokanu-prchal-i-hokejovy-reprezentant.A080421_161718_brno_dmk

A ještě bychom chtěli přidat jeden příběh, tentokrát na hokejovém utkání Kladno – Kometa Brno hrané v roce 2012 v Kladně. Na videu od fanouška je krásně popsaná situace, která se odehrála během zápasu v sektoru hostů. Na záběrech je vidět, jak jeden holohlavý muž po vyvolání šarvátky v jedné časti sektoru brněnských fanoušků rychle „mění“ svoji image a z fanouška, co se pere se stává člen bezpečnostní agentury. Krásně je to vidět v čase 1:32 – 1:42, kdy se s ostatními členy sekurity ve vestách zdraví a pak už se to jenom mele. Po zklidnění situace je ještě zajímavá část v čase 2:43, kdy příchodem policie sekuriťákům jako by narostla křídla a chtěli si ještě zablbnout. Tady je to v pořádku nebo tady sekurity napadá fanoušky Komety? Mohli fanoušci Komety být vážně zraněni?

Odkaz zde: https://www.youtube.com/watch?v=vc11ixmcYQs

Ani po jednom ze členů ochranky se nerozjel nějaký hon na sociálních sítích a podobně. Jak jsme však avizovali na začátku - to, co se stalo v neděli v Líšni v 78. minutě nepodporujeme. Je to úplně mimo a s podporou klubu to nemá nic společného. V porovnání s těmi dvěma příběhy se ale chceme ptát:

JE AKTIVNÍ FANOUŠEK MÉNĚ NEŽ FOTBALISTA NEBO POŘADATEL?

Související zápas

aaa
Zbrojovka
neděle 22. 8. 2021, 10:15