Přihlásit | Registrovat
Výjezdový rekordman Flajda: Zbrojovka je největší koníček!
19. 6. 2017 16:23

Výjezdový rekordman Flajda: Zbrojovka je největší koníček!

Na jednu věc se Zbrojovka může spolehnout. Ať jede kdykoliv kamkoliv, vždycky může očekávat podporu ze sektoru fanoušků. Někdy jich je víc, někdy míň, podle vzdálenosti i termínu. Jedním z těch, kteří za „Flintou“ jezdívají, je i borec s přezdívkou Flajda. Ten je aktuálně výjezdovým rekordmanem, zápas Zbrojovky nevynechal už čtyři roky.

Jak dlouhá už ta série je?

Přesně to spočítané nemám, protože výjezdové statistiky už si nevedeme. V první sezoně po návratu jsem nějaké zápasy vynechal, v té další už ne. Takže to můžou být tak čtyři sezony bez přerušení, to je nějakých 120 zápasů, k tomu poháry a nějaké ty přípravné zápasy.

Jak je to časově náročné? Nedělá ti to problémy třeba v práci?

Času to vezme opravdu hodně, hlavně delší cesty. Víkendy jsou zabité, do toho sem tam vyrábíme choreo. Naštěstí mám dobrou práci v tom smyslu, že se není problém domluvit. I když je pohár v týdnu nebo tak něco.

Nekomplikují ti život občasné změny termínu? Letos je to celkem dobré, ale v minulých letech jsme často dva týdny před zápasem nevěděli, kdy vlastně hrajeme.

Někdy je to komplikované, ale musím zaklepat, zatím se mi to vždycky povedlo vyřešit. I díky tomu to všechno vyšlo.

A co zdraví? Takový listopadový výjezd do Jihlavy, kde vždycky prší, to je někdy těžké přežít bez následků.

Nemoci se mi naštěstí vyhýbají. Jasně, když mám třeba kašel, nějak to bez problémů přemůžu, a nic vážnějšího mě za ty roky nepotkalo.

Poslední stránka jsou finance. Asi to není nejlevnější koníček, že?

Finančně je to hodně náročné. V podstatě za to dám všechno, co mi zbude, když zaplatím hypotéku a další věci, co se zaplatit musí.

Nevyčítají ti to někdy v rodině?

Jo, když zajdu k našim, občas na to přijde řeč. Holku naštěstí zatím nemám (smích). Zbrojovka je největším koníčkem, tak to zkrátka je.

Jak se na výjezdy dopravuješ? Zažili jste někdy nějakou kuriozitu, bloudění nebo tak něco?

Jezdíme vlakem, autobusem nebo autem, jak to zrovna vyjde. Musím to zaklepat, ale zatím snad nikdy jsme nezabloudili, nevlezli do špatného spoje nebo tak něco. Jen jednou, když se hrál odložený zápas na Dukle, se rozbila po deseti minutách lokomotiva. Čekali jsme na další, pak skončili v Pardubicích… To jsem dojel asi v sedmdesáté minutě.

Jezdíváš i na Kometu, jak to lze skloubit dohromady?

Třeba teď nedávno se zápasy kryly s play-off extraligy. Takže jsem vyrazil na finále do Liberce a po prvním zápase sedl na autobus a jel do Brna, abych stihl zápas s Jabloncem. Bylo by mi líto to vynechat, Zbrojovka je pro mě víc, takže nebylo nad čím váhat a naštěstí se to povedlo skloubit. Navíc ten den vyhrály oba kluby, což se tak často neděje (smích).

Na který výjezd vzpomínáš nejraději?

Takových je hodně. Fajn je samozřejmě každý vítězný, vybavím si třeba výhru na Spartě, když byl vyloučený Řepka a vyhráli jsme 2:0. Pak na Slavii 3:1, loni v Ostravě třeba. Dobré jsou výjezdy na Slovácko, do Zlína. Naposledy na Slovácku jsme udělali v podstatě domácí atmosféru. A z těch čerstvých mám v paměti pochopitelně nejvíc Příbram.

Předpokládám, že zejména díky vzpomínce na rok 2011 a sestupový zápas?

Právě. Tehdy jsem tam samozřejmě taky byl, teď jsem to tedy bral jako zadostiučinění.

Kdy poprvé jsi na Zbrojovku zavítal?

Za Lužánkami jsem byl poprvé někdy v roce 1994. Zažil jsem i ten rekordní zápas se Slavií. Co se výjezdů týče, to přišlo na řadu později, někdy kolem roku 2000 jsem jel poprvé. To mi bylo asi patnáct.

Aktuálně se řešil přesun kotle na tribunu L, jaký máš na to názor?

Myslím, že atmosféra je teď lepší. Na esku byla horší akustika i výhled, nebylo nás tam tolik. Na kryté se nás sejde víc, víc a líp se fandí.

Už jsme nakousli, kde se venku fandí nejlíp. Jak bys zhodnotil kvalitu samotných sektorů, kde jsou nejlepší a kde naopak nejhorší?

Na komfort moc nehledím, takže nejoblíbenější výjezdy jsou asi ty výše zmíněné, Slovácko, Zlín nebo Olomouc. Nejhorší sektor je asi v Jihlavě, kde vždycky zmokneme a je tam i špatný výhled. V Hradci je sektor podobný, ale výhled lepší. A třeba v Příbrami jsme teď měli bezproblémovou domluvu s pořadateli. Což ale nic nemění na tom, že pokud sestoupí, ten klub mi chybět nebude (smích).

Patří mezi neoblíbené destinace i ty dlouhé výlety na sever?

Naopak, když se sejde dobrá parta lidí, jsou ty delší cesty zábavnější (smích).

Sleduješ fanouškovskou scénu i jinde než v Brně?

Rád se podívám na fotky i videa, co je nového. Teď z posledního víkendu si vybavím třeba fanoušky Drážďan.

Fanoušci Zbrojovky mají družbu s bratislavským Slovanem, navštěvuješ i jejich zápasy?

Na Slovan občas zajedu, byli jsme teď třeba na finále poháru v Popradu. Vzhledem k termínu a vzdálenosti nás nejelo moc. Byl to jeden z těch náročnějších výjezdů, domů jsem dojel ve tři ráno a spal dvě hodiny, pak jsem musel do práce (smích).

Díky za rozhovor a přeju co nejvíc výher a úspěšných výjezdů i v dalších sezonách